Miljøkartlegging
Kartlegging av farlig avfall og miljøsaneringsbeskrivelse i forbindelse med er rehabilitering, riving eller nybygging jf. avfallsforskriften. §11-4.
Ved å kartlegge helse- og miljøfarlige stoffer i bygget kan man fjerne disse stoffene før riving og rehabilitering tar til og derved sikre at stoffene ikke forurenser miljø og rivemasser. Vanlige bygningsdeler som lysrørarmaturer, isolerglassvinduer, fugemasse, gulvbelegg, kabler, maling, isolasjonsmaterialer etc inneholder ofte stoffer som er skadelige for mennesker og miljø. Stoffene er definert som farlig avfall og skal dermed leveres til godkjent mottak. Sannsynligheten for å finne helse- og miljøfarlige stoffer i et bygg er langt høyere enn sannsynligheten for ikke å gjøre det.
Kravet til avfallsplan gjelder ved rehabilitering/riving når bruttoareal er større enn 100 m2, ved nybygging når bruttoareal er større enn 300 m2 eller når total avfallsmengde overskrider 10 tonn. Dette vil i praksis si for bortimot alle rehabiliterings-, rive- og byggeprosjekter. Krav til miljøsaneringsrapport gjelder ved rehabilitering/riving for alle prosjekter der det skal utarbeides avfallsplan.
I tillegg til at avfallsplan og miljøsaneringsrapport er et krav, kan det gi økonomisk gevinst for oppdragsgiver i form av reduserte deponeringskostnader og inntekt fra salg av kildesorterte rivematerialer.
SHA-koordinator
Forskrift om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) på bygge- eller anleggsplasser (Byggherreforskriften/BHF) stiller krav til at byggherren utpeker SHA-koordinator(/-er) for bygge- og anleggsprosessen. Bergen Byggrådgivning AS kan påta seg rollen som koordinator, da vi har nødvendig kunnskap og praktisk erfaring fra bygge- og anleggsplasser (krav i BHF). Dette gjelder både for prosjekteringsfasen og utførelsesfasen. De skal påse at det tas hensyn til SHA i forbindelse med planlegging, prosjektering og utførelse av arbeidene.
Forskriften gjelder for all bygge- eller anleggsvirksomhet, og omfatter:
- Oppføring av bygninger
- Innrednings-, utsmykkings- og installasjonsarbeid
- Montering og demontering av prefabrikkerte elementer
- Riving, demontering, ombygging og istandsetting
- Sanering og vedlikehold
- Alminnelig anleggsvirksomhet, for eksempel tunneler og bruer, – Graving, sprenging og annet grunnarbeid
Koordinator for prosjekteringsfasen, plikter
- Koordinere prosjekteringen slik at hensynet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø blir ivaretatt
- Sørge for utarbeidelsen av planen for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA-planen). Den skal bygge på risikoforhold som blir avdekket under planleggingen og prosjekteringen og legges ved tilbudsgrunnlaget
Koordinator for utførelsesfasen, plikter
- Følge opp risikoforhold i byggherrens plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø
- Følge opp at det utarbeides tidsplaner som sikrer at det avsettes tilstrekkelig tid til utførelse av de forskjellige arbeidsoperasjoner
- Følge opp at arbeidsgivere og enmannsbedrifter gjennomfører planen for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø
- Koordinere arbeidsgivere og enmannsbedrifters arbeid som kan påvirke hverandre med hensyn til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø, inkludert samarbeidet mellom arbeidsgivere og enmannsbedrifter
- Se til at arbeidsgivere følger opp at krav på forebyggende tiltak blir gjennomført
- Sørge for at det føres oversiktslister